top of page

Gesso Nedir ? Nasıl Kullanılır?


Bir resmin uzun ömürlü olması, yüzeyin hazırlanma şekline bağlıdır. Astar(Gesso), boyama yapacağınız yüzeyin dokusunu, emiciliğini ve rengini kontrol eder.


Akrilik gesso(akrilik boyalar için) ve hakiki gesso(yağlıboyalar için) olarak 2 çeşittir.


1-Akrilik Gesso içeriği: Boya pigmenti, alçı taşı, tebeşir, bağlayıcı (polimer tutkal), uzun ömürlü olması için bir takım kimyasallar.


2-Yağlıboya Gesso içeriği: Hakiki gesso olarak da anılmaktadır. Boya pigmenti, alçı taşı, tebeşir, bir bağlayıcı (hayvansal yapıştırıcı)


Kaynak: https://www.jacksonsart.com/blog/2009/09/29/gesso/


Mukavva, duralit, ahşap veya ham kumaş emiciliği oldukça fazla malzemelerdir. Boyayı bu tür yüzeylere uyguladığınızda boyanın sıvı kısmı yüzey tarafından hızlıca emilir ve boyanın rengi solar.

Bu yüzeyleri teknik olarak boyanabilir seviyeye getirebilmek ve emiciliğini azaltmak için gesso kullanılır. Yüzeyin çatlamasına engel olur. Böylece yaptığınız resimler çok daha uzun ömürlü olurlar. Bu nedenle kaliteli bir gesso önemlidir.


Gesso, boya işleminden önce uygulanır. Boya yapacağınız yüzeye, ince katlar şeklinde istediğiniz miktarda uygulayabilirsiniz. Kalın katmanlar kuruma sırasında yüzeyde bozulmalara sebep olabileceğinden önerilmemektedir.

Boyayı gesso uygulanmış yüzeye bir kat sürdükten sonra yeni bir kat boya sürdüğünüzde önceki katın yüzeye çok daha kolay ve iyi tutunduğunu görebilirsiniz.


Günümüzde satılan tuvallerde veya resim kumaşlarında önceden sürülmüş astar bulunmaktadır. Özellikle ham kumaş almıyorsanız aldığınız tüm kumaşlar astarlıdır. Ucuz ürünler için 1-2 kat gesso uygulanırken, profesyonel seviyedeki kumaşlarda genellikle 3 kat veya daha fazla gesso uygulanır.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page