top of page

Yağlıboyada Beyaz Renklerin Farkı Nedir?



Yağlıboya ile resim yapmayı sevenler her zaman merak etmiştir. Bu kadar çok beyaz renk var peki aralarındaki fark nedir?
Sınırlı sayıda resim deneyiminiz varsa, beyaz renkler arasındaki farklar kolayca anlaşılmaz. Zaten kullandığım markada 2 çeşit beyaz var diyorsanız; öğrenci tipi veya orta seviye bir ürün kullanıyorsunuz demektir. Bahsedeceğimiz beyazlar profesyonel seviyedeki yağlıboyalar için üretilir. Farkları okuduğunuzda resim yaparken hangi sonuca ulaşmak isterseniz ona uygun beyazı seçmek daha kolay olacaktır.

Öncelikle genel renk özelliklerini inceleyelim:
Doku(Texture):Üretilen beyaz renkler, katı ve yumuşak kıvamlı olma derecelerine göre farklılaşır. Katı(koyu) kıvamlı renkler, daha hamurumsu oldukları için fırça ve spatula uygulamalarında fırça/spatula izini ve heykelsi dokuyu oluştururlar. Fırçanın sert kıllı veya yumuşak kıllı olması da oluşan dokunun etkisine destek olur. Yumuşak kıllı fırçalar koyu kıvamlı boyanın uygulanması için uygun değildir. Ancak yağ ile incelterek uygulama yapılabilir. Yumuşak kıvamlı boyalar tüpten sıkıldığı anda fırça veya spatula ile doğrudan kullanılabilir. Resimde elde etmek istediğiniz dokuya göre bir beyaz renk seçebilirsiniz.
Sıcaklık Değeri(Temperature): Yağlıboyada beyaz renk değerleri sıcak beyaz, soğuk beyaz ve nötr beyaz olmak üzere 3 çeşittir. Çoğu ressam yaptığı resimde etkisi az olduğundan beyazın sıcaklık değerine dikkat etmez. Geniş alanlarda beyaz kullanan veya olduğu gibi beyaz rengi resme uygulayan ressamlar için sıcaklık değeri daha önemli bir değerdir. Boyanın içerisinde bulunan yağ, zamanla renkte sararma yaparak daha sıcak değerler kazanmasına sebep olabilir. Bu nedenle içerisinde aspir yağı kullanılan renkleri tercih edebilirsiniz. Bu değişim özellikle beyaz rengi yoğun kullananlar için önemlidir.
Renk Açıklık Gücü(Tinting Strenght): Rengin kapatılıcık(opacity) özelliğine göre renk açıklık gücü değişir. Transparan beyazlar içine eklendiği rengi çok fazla değiştirmez. Ancak opak bir beyaz ile karıştırılan renk açıklığının(tint) değişimi hemen gözlemlenebilir. Ressam, boya katmanlarının etkisini opak, yarı-opak, yarı-transparan veya transparan beyazlar kullanarak değiştirebilir.
Kuruma Süresi(Drying Time): Yağlıboyanın kuruma süresi, çözücü yağın çeşidine göre değişir. Geleneksel yağlıboyaların çok uzun sürede kuruduğu bilinmektedir. Ancak günümüzde üretilen yağlıboyalar daha hızlı kururlar. Boyanın içerisine eklenen alkid reçine hızlı kurumayı sağlayan sentetik bir reçinedir ve keten yağı, soya fasülyesi yağı gibi yağlardan elde edilir. Boya içerisinde çözücü yağ olarak aspir veya haşhaş yağı bulunuyorsa bu boyanın daha uzun sürede kuruyacağı anlamına gelir. Ayrıca resim yaparken kullanacağınız medyum yağların etkilerinin de aynı şekilde olacağını unutmayın. I değeri boyanın uzun sürede kuruduğunu, II orta seviyede kuruma olduğunu, III ise boyanın hızlı kuruduğunu gösterir.

Beyaz renk yağlıboyaların değerleri ve karşılaştırılması:

Titanyum Beyazı(Titanium White):
1-Doku: Koyu kıvamlı
2-Sıcaklık Değeri: Nötr beyaz
3-Kapatıcılık: Opak
4-Kuruma Süresi: I
5-Diğer beyazlara göre daha fazla ışık yansıtır bu nedenle daha parlak görünür. Kapatıcı ve koyu kıvamlıdır. Az miktarda alt katman rengi gösterse de transparan efektler ve glazing için uygun değildir. Kar Beyazı(Flake White)'na göre biraz daha yumuşaktır. İçerisinde kurşun bulundurmaz, sararmaz ve yavaş kurur.


Kar Beyazı (Flake White Hue):
1-Doku: Koyu kıvamlı
2-Sıcaklık Değeri: Sıcak beyaz
3-Kapatıcılık: Opak
4-Kuruma Süresi: II
5-Kapatıcı ve koyu kıvamlıdır. Titanyum beyazından daha koyu kıvamı olmasına rağmen açıklık gücü daha azdır. (Opaklık değeri azdır.) Kuruma süresi daha hızlıdır. Kurşun bazlı Flake White No.1 ile aynı özellikleri gösterir fakat kurşun içermez.
*Flake White eski ustaların kullandığı beyazdır. İçerisindeki kurşun, boyaya esneklik kazandırır, çatlamasını ve zarar görmesini engeller. Bu nedenle tercih edilir. Fakat zamanla toksik bir madde olduğu keşfedilir ve 1900'lü yıllarda, boyalarda kurşun yerine daha güvenli olan titanyum kullanılmaya başlanır.

Transparan Beyaz(Transparent White):
1-Doku: Yumuşak kıvamlı
2-Sıcaklık Değeri: Nötr beyaz
3-Kapatıcılık: Yarı transparan
4-Kuruma Süresi: I
5-Glaze tekniği için oldukça uygun ve en soluk renk karışımlarının oluşmasını sağlayan beyaz renktir. Oldukça düşük değerde açıklık gücü vardır. Kurşun içermez ve sararmaz.

Karıştırma Beyazı(Mixing White/Soft Mixing White):
1-Doku: Yumuşak kıvamlı
2-Sıcaklık Değeri: Nötr beyaz
3-Kapatıcılık: Transparan
4-Kuruma Süresi: III
5-Glaze ve renklerin açıklık değerlerinin elde edilmesi için uygun bir beyaz renktir. En yumuşak kıvamlı ve en hızlı kuruyan beyaz renktir. Kurşun içermez ve sararmaz.

Çinko Beyazı(Zinc White):
1-Doku: Yumuşak kıvamlı
2-Sıcaklık Değeri: Soğuk beyaz
3-Kapatıcılık: Transparan
4-Kuruma Süresi: I
5-En az kapatıcılık özelliğine sahip beyazdır. Kullanım alanı olarak karıştırma beyazı(mixing white) ile benzer özellikler gösterir. Kuruma süresi ve sıcaklık değeri ile farklılaşır. Resim yaparken ana beyaz rengin dışında, ek beyaz renk olarak kullanılması daha uygundur. İçerdiği çinko oksit sebebiyle boya daha kırılgan bir yapıya sahiptir ve zamanla daha hızlı eskir. İyi seviyede bağlayıcı medyumlar kullanılarak etkisi azaltılabilir(Lavanta yağı). Kurşun içermez ve sararmaz.

Yanardöner Beyaz (Iridescent White):
1-Doku: Koyu kıvamlı
2-Sıcaklık Değeri: Nötr beyaz
3-Kapatıcılık: Yarı opak
4-Kuruma Süresi: II
5-Yanardöner beyaz , inci beyazı olarak da adlandırılır. Bu renk sedefli görüntüye sahip mica bazlı pigment içerir. Mica kimyasal olarak Potasyum Alüminyum Silikat(Potassium Aluminum Silicate)'tır. Mica'nın parıltısı, transparan renklerle karıştırıldığında daha etkili sonuçlar ortaya çıkarır. Kurşun içermez ve sararmaz.

Kıvamlı boyalarla kullanabileceğiniz fırçalar sert kıllı yapıda olan fırçalardır.
Önerilen: Artifex Naturalis ve Vegan Artifex Similis uzun saplı düz fırça

Antik Beyaz(Antique White):
1-Doku: Orta yumuşak kıvamlı
2-Sıcaklık Değeri: Sıcak beyaz
3-Kapatıcılık: Opak
4-Kuruma Süresi: I
5-Bazı markalarda bulunur. Titanyum beyazı kadar koyu ve parlak olmayan orta seviyede bir beyaz renktir.Kurşun içermez ve sararmaz.

Hızlı Kuruyan Beyaz (Fast Drying Whites):
1-Doku: -
2-Sıcaklık Değeri: -
3-Kapatıcılık: -
4-Kuruma Süresi: I
5-Resmin alt zeminini hazırlamak için kullanılan ve yaklaşık 24 saat içerisinde tam kuruyan beyaz renklerdir. Her markada bu beyaz bulunmayabilir.

Kaynaklar:
 
Sayfa başındaki tablo Mersin Ulusoy'a aittir. İzniyle kullanılmıştır.
Yazımızı okumaya zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz.
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page