top of page

Yağlıboyada Kullanılan Yağlar ve Özellikleri



- KETEN(linseed) YAĞI -


Soğuk Press Keten Yağı: Keten tohumunun soğuk preslenmesiyle elde edilir. Bu yöntemle az miktarda fakat yüksek kalitede yağ elde edilir. Pigmentlerin öğütülmesiyle profesyonel seviyedeki yağlıboyanın elde edilmesi için kullanılır. Rafine keten yağına göre daha yavaş kurur. Kuruma süresi yaklaşık 4 gündür. Daha parlak ve katı sonuçlar ortaya çıkar.

Rafine Keten Yağı(Bezir yağı/Refined linseed oil) Özellikleri: Keten tohumunun sıcak zincirden geçirilmesiyle elde edilir. Bu yöntemle soğuk prese göre daha fazla miktarda ve iyi kalitede yağ elde edilir. En yaygın kullanılan ve uygun fiyatlı olanı keten yağıdır. Hızlı kuruduğu için tercih edilir. Sarı, şeffaf renkli ve orta yoğundur. Zamanla boyanın sararmasına sebep olur.

Bekletilmiş Keten Yağı(Stand oil) Özellikleri: Yarı-şeffaf ve bal akışkanlığındadır. Bekletilerek daha kıvamlı ve konsantre hale gelmesi sağlanır. Kuruma süresi rafine keten yağına göre kısadır. Yarı şeffaf olduğu için glaze tekniğinde kullanılır. Fırça izlerinin ve katman katman efektlerin oluşturulması sağlar. Kururken yüzeyde elastik bir film tabakası oluşturur.

Kurutucu Keten Yağı (Drying Medium)Özellikleri: Özel geliştirilmiş en hızlı kuruyan keten yağıdır. Kıvamı oldukça yoğun ve rengi koyu sarıdır. Boya uygulamasında rengin daha sarı olmasına sebep olur.
 
- HAŞHAŞ(poppy) YAĞI -
Keten yağına göre daha yavaş kurur ve sararmaya karşı daha dayanıklıdır. Fazla kullanımı boyanın kurumasını engelleyebilir.
 
- LAVANTA(spike) YAĞI -
Toksik değildir ve hoş kokuludur. Bazı lavanta(L. latifolia) başaklarından elde edilir. Teknik olarak iyi bir bağlayıcıdır. Pigmentlerin inceltilmesinde iyi sonuçlar verdiği için rönesanstan bu yana kullanılmıştır. Resimde pigmentlerin canlı kalmasına yardımcı olur.
 
- ASPİR(sufflower) YAĞI -
Aspir tohumundan(Carthamus tinctorius) elde edilir. Keten tohumuna göre daha açık sarı renklidir. Zamanla daha az sararma yapar. Bu nedenle açık renk boya ile kullanıma daha uygundur.
 
- CEVİZ (walnut) YAĞI -
Rönesans döneminde kullanılan en önemli kurutma yağı ceviz yağıdır. Leonardo da Vinci'nin de sıklıkla kullanmıştır. Saf cevizyağı yavaş kurur ve zamanla renk değiştirir. Güneş ve hava ile ağartılmış tipleri ise renk değiştirmez ve hızlı kururlar. Dayanıklı olması sebebiyle parlak renklerle kullanılırlar. Kullanılmadan raf ömrü diğer yağlara göre kısa olduğu için günümüzde fazla üretimi yoktur. Kalitesi haşhaş yağı ve keten yağı arasında kalmaktadır.
 
- ÖZEL RESİM YAĞI -
Yağ, tiner, damar verniği vb. farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen yardımcıdır. Resim yaparken bazı teknik özelliklerin arttırılması için tasarlanmış hazır bir karışım olarak piyasaya sürülmektedir. Hazır karışımlardan hoşlanmayanlar kendi medyumlarını benzer şekilde karıştırarak hazırlar.

İlgili Yazı: Yağlıboya Medyumları

Malzeme ihtiyaçlarınız için www.sanatmarkt.com 'u ziyaret etmeyi unutmayın!

Tanıtım: Artifex Vegan Resim Fırçası - Doğal Kıl Özelliğinde


 
Kaynaklar:
 
#TitanyumBeyazı #TitaniumWhite #linseedoil #suffloweroil #poppyoil #renesaince #spikeoil #artoil #medium #oilmedium #oil #oilpainting #yaglıboya #ÇinkoBeyazı #ZincWhite #TransparanBeyaz #TransparentWhite #KarıştırmaBeyazı #MixingWhite #İnciBeyazı #IridescentWhite #AntikBeyaz #AntiqueWhite #KarBeyazı #FlakeWhiteHue #HızlıKuruyanBeyaz #FastDryingWhites #yaglıboyaözellikleri #yaglıboyanedir #boyanedir #hue #kurumasüresi #dryingtime #tintingstrenght #açıklıkkoyuluknedir #açıklıkkoyuluk #açıklıkdeğeri #temperature #texture #doku #boyadadoku #opakrenkler #transparanrenkler #beyazrenkseçimi #beyazrenkpaleti #paletseçimi #winsornewton #winsornewtonartist #dalerrowneygeorgian #dalerrowney #WinsorNewtonOilbar #oilbar #terebentin #tiner #ispirto #boyaincelticiler #odorlessthinner #kokusuzterebentin #kokusuzterebentinnedir #terebentinnedir #kokusuztinernedir #kokusuztiner #haşhaşyağı #ketenyağı #lavantayağı #yağlıboyaçözücüleri #fırçatemizleme #yağlıboyafırçasınasıltemizlenir #interiordesign #içmimarlık #dekortablo #tarztablo #yağlıboyatablo #dekor #dekorasyon

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page